Igra sa lopticama (VIDEO)

Učenje kroz igru

Uočili smo potrebu, da učenje osavremenimo kroz različite igre, kako bi deca bila zadovoljnija i kako bi podsticali njihovo interesovanje za aktivnosti. Iz našeg iskustva igra sa lopticama je upravo jedna od tih igara.

Kroz ove aktivnosti, dete upoznaje različite osobine predmeta (oblik, veličinu, težinu, materijal, teksturu i boju) dodirivanjem, podizanjem, nošenjem, premeštanjem i ispuštanjem predmeta na predviđeno mesto. Zbog toga je važno da predmeti u detetovom okruženju budu što raznovrsniji po veličini, obliku, boji, težini, teksturi i materijalu i upotrebljeni na pravi način.

Na ovaj način, dete izvodi vežbe koordinacije pokreta, kao i vežbe vizuomotorne kontrole. Vrlo je važno, da dete svaki put kada je to moguće isprati pogledom pokret koji izvodi. Usmerenost pogleda određuje kvalitet pokreta.

Igramo se sa šarenim lopticama

Materijal koji je potreban za izvođenje aktivnosti nam je svakodnevno dostupan. To su: voda, lavor, loptice (predmeti ili igračke iz okruženja. Igrajte se sa vašom decom. Igrajte se, uživajte a ujedno i učite.

Način izvođenja aktivnosti:

  • U posudu odgovarajuće dubine sipamo toplu vodu
  • Ubacimo loptice različitih boja
  • Pored stavljamo praznu posudu u koju će dete prebacivati loptice.
  • Nastavnik – defektolog i dete sede na stolicama jedan naspram drugog,
  • Defektolog objašnjava učeniku način izvođenja aktivnosti. Ako dete na govori i ne razume govor, nastavnik će pokazati učeniku pokret koji treba da izvede. Ukoliko učenik nije u mogućnosti da samostalno izvede pokret, nastavnik će pružati pomoć pri aktivnosti u smislu podsticanja, usmeravanja pokreta, pa i samog izvođenja pokreta (usmeravanje i vođenje detetovih ekstremiteta ka predmetu),
  • Učenik sa oba stopala uzima jednu lopticu i prebacuje je u drugu posudu bez vode,
  • Aktivnost izvodi dok ne prebaci sve loptice.

Video prilog

Ova aktivnost može da se realizuje i kao vežba klasifikacije predmeta po boji.

Na ovaj način, podstičemo razvoj vizuomotorne koordinacije, taktilne osetljivosti, mišićnog tonusa, aktiviranje mišića celog tela, održavanje ravnoteže u sedećem položaju, kao i vizuomotorne kontrole.

Autori:
©  Defektolozi: Vera Jovanović, Branka Lazarević

1 Коментар
Остави коментар

three × 1 =