Rekreativna nastava – Bili smo na Bukulji i divno se proveli

Rekreativna nastava učenika osnovne škole „Novi Beograd“

Rekreativna nastava ove godine održana je u srcu Šumadije od 20. maja do 27. maja 2019. na kojoj je bilo dvadeset učenika naše škole.

Pratioci dece su bili defektolozi Jadranka Rajević, Tamara Vasiljević, Rada Miladinović, Branka Kostić, Milena Ljubić-Urošević, Jelena Čuha, Iva Bilalović i medicinska sestra Aleksandra Milčić .

Bukulja i Aranđelovac

Naša destinacija je bila planina Bukulja koja se nalazi u srcu Bukovičke banje u Aranđelovcu. Bili smo smešteni u odmaralištu „Bukulja“ na 270 m nadmorske, u podnožju planine Bukulje.

Odmaralište

Kompleks odmarališta se sastoji od tri paviljona. U sklopu prvog paviljona gde smo mi bili smešteni nalazi se i ambulanta koja pruža zdravstvene usluge sa stručnim medicinskim osobljem dostupnim tokom 24 časa.

Takođe, u sklopu odmarališta postoje i učionice, sala za zabavu i prodavnica. Usluga je bila na bazi punog pansiona (tri obroka + užina).

Pripreme

Rekreativna nastava je važan deo u procesu osamostaljivanja, samoposluživanja i brige o sebi naših učenika.

Neka deca su već bila prošle godine na rekreativnoj nastavi, a neka su se prvi put na duže odvojila od roditelja.

Deca koja se pre nisu odvajala od roditelja nisu bila u stanju da zamisle takvu situaciju. Zato smo morali da im dobro objasnimo šta ih tamo očekuje. Rekreativna nastava nije samo zabava sa drugarima i igranje, već i noći bez roditelja i ustaljenih navika, uz nove obaveze.

Roditeljski satanci

Razumljivo je da su i roditelji iz tih razloga bili u strahu kako će sve da protekne.

U okviru roditeljskih sastanaka najbitnija je bila podrška roditeljima od strane naših defektologa koji su vodili decu, medicinske setre, kao i razrednih starešina i naše stručne službe u vidu ohrabrivanja, naročito roditelja koji prvi put šalju decu na rekreativnu nastavu.

Rekrativna nastava - Bukulja - odmaranje u parku

Bukulja

Nakon jednog sata putovanja stižemo u odmaralište.

Smeštamo se u sobe, malo smo se osvežili, raspakovali i krećemo u upoznavanje smeštaja i okoline.

Prvo izlazimo u ograđeno veliko dvorište gde se nalaze dva terena za sportske aktivnosti, stolovi za stoni tenis, igrališta sa ljuljaškama, penjalicama i klackalicama..

Odmah počinje uživancija. Odmaralište se graniči sa prelepim parkom Bukovačke banje, koji smo svaki dan posećivali.

Park Bukovičke banje

Park Bukovičke banje prostire se na površini od preko 22 hektara, ima divne prostrane staze koje prate drvoredi. Park je prepun travnjaka i cvećnjaka. Omiljeno mesto za odmaranje nam je bio prostor oko Starog zdanja, najstarijeg sačuvanog objekta u parku Bukovičke banje, reprezentativnog primera arhitekture srpskog romantizma, koji je počeo da gradi knez Mihailo Obrenović 1865. godine, kao letnju rezidenciju dinastije i skupštinski dom.

Park pod Bukuljom je ambijent najveće zbirke skulptura u slobodnom prostoru. Najveći broj skulptura u parku Bukovičke banje danas čine vajarska ostvarenja nastala u okviru Međunarodnog simpozijuma „Beli Venčac“, a nekada su to, uglavnom, bile biste srpskih vladara.

Zamislite da možete svako popodne da šetate i odmarate u takvom veličanstvenom parku.

Režim dana

 • Ustajanje, oblačenje, obavljanje lične higijene, odlazak u dvorište dok čekamo doručak;
 • Doručak;
 • Nakon doručka ponovni odlazak u dvorište, pripremanje za šetnju (ili izlet, u zavisnosti od plana i programa za taj dan) pakovanje vode, grickalica u ranac, koji je svako nosio sa sobom, mazanje kremom za sunčanje;
 • Šetnja/izlet;
 • Ručak;
 • Mali popodnevni odmor u sobama ili leškarenje na prostirkama u dvorištu odmarališta;
 • Užina;
 • Šetnja;
 • Slobodno vreme u dvorištu ili na sportskom terenu, u zavisnosti od toga šta deca žele;
 • Večera;
 • Diskoteka;
 • Priprema za spavanje, tuširanje i obavljanje lične higijene;
 • Pričanje o danu koji je protekao ili čitanje priče za laku noć

Učenje kroz igru

Nastavnice su u svakom trenutku kroz igru, zabavu, druženje, šetnju, obroke, obavljanje lične higijene, odlazak u toalet, oblačenje sprovodile vaspitno – obrazovni rad.

Radilo se na razvoju govora i jezika, upoznavanje prirodne i društvene sredine, razvoju psihomotorike, fizičkog i zdravstveno vaspitanja ali najveći akcenat je stavljen na oblast samoposluživanja i brige o sebi.

Sportski dan (22.05.2019)

Sportski dan je započet jutarnjom gimnastikom gde je naš učenik zadavao učenicima iz tri osnovne škole vežbe zagrevanja. Nakon kraćeg odmora je počelo takmičenje u atletici koje su otvorili učenici naše škole.

Divno smo se družili i rekreirali.

Proslava rođendana

U toku rekreativne nastave smo imali u jednom danu obeležavanje dva trinaesta rođendana. Organizovali smo odličnu proslavu. Prvo smo naručili rođendanske torte, išli do grada gde smo kupili poklone drugarima, grickalice i sokove. U trpezariji smo se poslužili, duvali svećice i pevali rođendanske pesme. Uveče u diskoteci smo imali super žurku gde su se puštale pesme koje su želeli slavljenici.

Izleti i šetnje

Rekrativna nastava - Bukulja - šetnje

Šetnje su nam izuzetno prijale zbog izuzetno povoljnih klimatskih odlika, lekovitih banjskih voda i neposredne blizine dve planine Bukulje i Venčaca.

Uživali smo u čarima i zvucima prirode.

Muzej grada Aranđelovca (21.05.2019)

Narodni muzej u Aranđelovcu čuva i izlaže brojne eksponate iz oblasti paleontologije, arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti, kao svedočanstva materijalne i duhovne kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije. Pored stalne izložbene postavke koja svedoči o prošlosti grada i okoline od kamenog doba do dvadesetog veka, u Muzeju se mogu videti i izložbe sjajnih ostvarenja savremene umetničke keramike.

Našoj deci se najviše dopala postavka „Milenijumi“ koja vodi kroz milenijume u kojima je područje opština Aranđelovac i Topola kontinuirano naseljavano.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla (25.05.2019)

Šetajući kroz grad Aranđelovac videvši gradsku pijacu i sam centar grada stigli smo i do prelepog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

Deca su uživala u crkvenom ambijentu. Ko je želeo zapalio je sveću.

Nakon toga smo dugo odmarali u prelepom dvorištu jednog od najvećih hramova u Šumadiji, pričali sa domaćinima i uživali u posluženju koje su nam priredili.

Risovačka pećina ( 26.05.2019)

Obišli smo značajno arheološko i paleontološko nalazište i jedinu pećinu za koju je utvrđeno da su je nastanjivali praistorijski ljudi.

Obilazak mesta na kome su dugogodišnjim istraživanjima otkrivene fosilzovane kosti faune ledenog doba nije nas ostavio ravnodušnim. Na zidovima pećine koja je proglašena i spomenikom prirode, nalaze se figure koje predstavljaju porodicu okupljenu oko vatre, a sačuvani artefakti od kamena ukazuju da ih je koristio praistorijski lovac Neandertalac.

Deca su bila pod jakim utiskom i bilo nam je jako zanimljiva avantura kroz pećinu.

Znamenito mesto Orašac( 26.05.2019)

Posetili smo Orašac, malo šumadijsko selo nadomak Aranđelovca.

Učenicima je ispričano da su se baš na tom mestu, u februaru 1804. godine, na Sretenje Gospodnje, sastali ugledni Srbi predvođeni čuvenim Đorđem Petrovićem Karađorđem. Da je tu podignut ustanak protiv viševekovne turske vlasti, što ujedno predstavlja i jedan od najznačajnijih datuma za srpski narod, istoriju i državu u 19. veku.

Deca su imala mnogo pitanja i bilo im je jako interesantno. Na mestu zbora danas se nalaze spomen-park, škola, muzej i crkva koje smo i posetili, a u blizini je smeštena i Marićevića jaruga u kojoj smo odmarali i leškarili na travi.

Dodela diploma

Poslednje veče smo rezervisali za sumiranje utisaka i podelu diploma. Svako je osvojio prvo mesto u nekoj od kategorija u kojoj se posebno istakao.

Vreme je proletelo i osmog dana bilo je vreme za povratak kući. Koliko god da nam je bilo lepo, zanimljivo i zabavno, i bez obzira na to što smo svi uživali u svakom pogledu, deca i roditelji su bila srećni zbog povratka kući.

Zašto je važna rekreativna nastava?

Rekreativna nastava omogućava da se deca odvode iz gradske sredine i uslova u kojima žive u prirodu na rekreaciju. Deca se fizički okrepe, provode veći deo svakog dana boraveći na svežem vazduhu, u igri i zabavi.

Pored zdravstvenog značaja od posebne je važnosti i vaspitni značaj pogotovo ako se dete ranije nije odvajalo od roditelja.

Osamostaljivanje

U postepenom osamostaljivanju deteta ovo je prilika da u toku samo nekoliko dana dete najbrže stiče vlastitu sigurnost i shvata da neke svoje potrebe oko ishrane, a naročito lične higijene može da obavi uz manju pomoć ili bez pomoći roditelja.

Kroz rekreativnu nastavu, mi, nastavnice – defektolozi i medicinska sestra, smo bolje upoznali učenike, a i oni nas. Boravak sa drugarima iz škole omogućava i da se stekne iskustvo u druženju i prilagodi ponašanje zahtevima sredine.

Naša deca

Naša deca su na rekreativnoj nastavi bila pod stalnim nadzorom defektologa i medicinske setre sa kojima u školi provode nekoliko sati svakog dana i koje dobro poznaju.

Odlaskom na rekreativnu nastavu deca su stekla iskustvo o životu u kolektivu, istraživali su svoje mogućnosti, postali samostalniji i vratili se kući sa lepim uspomenama i mnogo novih prijateljstava.

Rekrwativna nastava - defektolozi škole Novi Beograd

Mi smatramo da je ovo neprocenjivo iskustvo i da smo i mi same mnogo toga načile. Jedva čekamo novu destinaciju sledeće školske godine.

Остави коментар

1 × four =