Folklorna i ritmička sekcija

Folklorna sekcija u naš školi ima zapaženu ulugu jer folklor i ritmika utiču na svestrani razvoj deteta. Razvijamo motoriku čitavog tela. Podstiče se razvoj velike mišićne grupe odgovorne za pravilno držanje tela. Razvijanja i usavršavanja fine motorike malih mišićnih grupa naročito dolaze do izražaja u ritmičkoj gimnastici. Jačamo karakter kod dece.

Ritmička i folklorna sekcija i Igranje „na prstima“ ima uticaj na mišiće nogu i stopala, na njihovo jačanje. Hvatamo se u koštac sa deformitetima i sprečavamo njihov nastanak ili ublažavamo postojeći. Razvijamo i jačamo disajnu muskulaturu uz pravilno disanje tokom igre što je bitan segment koji vremenom poboljšava izdržljivost i ekonomičnost u trošenju mišićne snage i energije.

Izbor igara je delikatan i zahteva sagledavanje velikog broja faktora – uzrast, sposobnost, sklonost i onih koji rade sa decom i same dece, vremenska ograničenja, afiniteti prema vrstama muzike, vrstama narodnih kola… te je i sam rad kompleksan.

U narodnim igrama izražena su najraznovrsnija osećanja – od tuge, preko smeha do ozbiljnosti, od skromnosti i stida do oslobađanja stega unutar dečjeg bića i razigranosti. Razvija se kompletna ličnost, smisao za lepo kroz pokret, za kulturno ophođenje prema ljudima, razumevanje, poštovanje ,nesebičnost, drugarstvo…

Zbog svega ovoga trudimo se i uspevamo da negujemo ovakav način vežbanja sa decom i postižemo velike rezultate…Učestvujemo na „Revijama stvaralaštva dece i mladih Beograda“, dva puta smo učestvovali na manifestaciji „Radost Evrope“ jer smo plasmanom na Kulturno – zabavnoj smotri uspeli da zaslužimo da budemo deo toga.

Ima za cilj podsticanje kreativnosti, razvijanje sposobnosti uočavanja i praćenja ritma, kao i razvoj interesovanja za muziku, igru i učešće na različitim manifestacijama.. Upoznavanje muzičkih, dela slušanjem muzike. Izvođenje ritmova i igara uz pokret. Dečje muzičko stvaralaštvo.

Pridružite nam se.