Alergija kod dece

Alergija

Dragi roditelji upoznaćemo Vas sa alergijom, jer je sve veći broj dece koji pati od nekog oblika alergije.

Alergija je prenaglašena reakcija imunog sistema na alergene iz okruženja. Imunološki sistem pokreće čitav niz reakcija kako bi „odbranio“ organizam od alergena.

Alergeni

Alergeni mogu biti inhalatorni (polen drveća, trava, korova, prašna, grinje, dlaka životinje), nutritivni (unošenje odredjenih namirnica), postoji alergija na lekove, insekte, hladnoću, toplotu, sunčevo zračenje.

Reakcije

Reakcija organizma i pojava simptoma zavise od vrste alergena i načina unošenja u organizam. Mogu se javiti kijanje, sekrecija iz nosa, suženje i crvenilo očiju, svrab, kašalj, grebanje u grlu, promuklost, osip po koži, proliv, povraćanje, a u težim slučajevima otok disajnih puteva i gušenje.

Preventivne mere

Postoje preventivne mere koje mogu da se preduzmu kako bi se smanjio kontakt deteta sa alergenom. Nakon boravka u prirodi, pri dolasku kući, dete bi trebalo da opere ruke, da se umije, počešlja, promeni odeću. Na taj način eliminiseće se alergen koji je donet iz spoljašne sredine. Takodje, trebalo bi izbegavati izlazak napolje kada je koncentracija polena visoka (jutarnji časovi, vetrovito vreme), sušenje odece alergičnog deteta ne bi trebalo vršiti napolju. Vazno je da dete ne bude izloženo duvanskom dimu, jakim mirisima.

Olakšajte detetu život sa alergijom preduzimanjem preventivnih mera i poštovanjem saveta i terapije koju dobijete od lekara!

Остави коментар

3 × 2 =