Bili smo na rekreativnoj nastavi. Evo kako je bilo!

Rekreativna nastava učenika osnovne škole „Novi Beograd“

Na rekrativnoj nastavi (04.06. – 08.06.2018) je bilo trinaestoro učenika. Pratioci dece su bili defektolozi Tamara Vasiljević, Rada Miladinović, Branka Kostić i Iva Bilalović.

Naša destinacija je bila šumovita planina koja natkriva Banju Koviljaču, Gučevo. Bili smo smešteni u ugostiteljskom kompleksu „Vidikovac“. Sam naziv smeštaja je takav jer se na 80 metara od njega nalazi vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled na Drinu i Bosnu i Hercegovinu.

Pripreme

Deca koja su išla na rekrativnu nastavu su se prvi put na ovakav način razdvojili od roditelja. Razumljivo je da su roditelji bili u strahu kako će sve da protekne. U okviru roditeljskih sastanaka najbitnija je bila podrška od strane naših defektologa koji su vodili decu kao i razrednih starešina i naše stručne službe u vidu njihovog ohrabrenja.

Jutro 04.06.2018, puno školsko dvorište dece, roditelja, kolega. Svi smo pozitivno uzbuđeni i ne možemo da dočekamo da krenemo. Pakujemo se u mini bus. Roditelji mašu, plaču, smeju se… Krenuli smo. Još dok nismo ni izašli iz Beograda šaljemo vesele i srećne fotografije dece iz autobusa roditeljima kako bi ih opustili.

Gučevo

Nakon dva i po sata putovanja stižemo u odmaralište. Smeštamo se u sobe, malo smo se osvežili, raspakovali i krećemo u upoznavanje smeštaja i okoline. Prvo izlazimo u dvorište odmarališta u kome se nalazi park za decu sa klackalicama i ljuljaškama, kao i mini Zoo vrt sa zečevima, paunima, kokama i golubovima. Odmah počinje uživancija. Igramo se, mazimo životinje, neki učenici su poneli lupu i odmah su se bacili na istraživanje. Možemo slobodno da kažemo da nam je to dvorište bilo druga soba, jer smo tu provodili najveći deo dana.

Takođe, u okviru smeštaja smo imali i restoran. Tu smo sa slašću doručkovali, ručali, užinali i večerali. Tu je i diskoteka u koju smo uveče igrali uz muziku. Na sportskim terenima smo svakodnevno išli da igramo badminton i fudbal. U okviru aranžmana smo imali stalno na raspolaganju animatora i doktorku koji su stalno bili uz nas.

Režim dana

 • Ustajanje,oblačenje, obavljanje lične higijene, odlazak u dvorište dok čekamo doručak;
 • Doručak;
 • Nakon doručka ponovni odlazak u dvorište, pripremanje za šetnju (ili izlet, u zavisnosti od plana i programa za taj dan) pakovanje vode, grickalica u ranac, koji je svako nosio sa sobom, mazanje kremom za sunčanje;
 • Šetnja/izlet;
 • Ručak;
 • Mali popodnevni odmor u sobama;
 • Užina;
 • Šetnja;
 • Slobodno vreme u dvorištu ili na sportskom terenu, u zavisnosti od toga šta deca žele;
 • Večera;
 • Diskoteka;
 • Priprema za spavanje, tuširanje i obavljanje lične higijene;
 • Pričanje o danu koji je protekao ili čitanje priče za laku noć

Nastavnice su u svakom trenutku kroz igru, zabavu, druženje, šetnju, obroke, obavljanje lične higijene, odlazak u toalet, oblačenje sprovodile vaspitno- obrazovni rad (razvoj govora i jezika, upoznavanje prirodne i društvene sredine, razvoj psihomotorike, fizičko i zdravstveno vaspitanje, ali najveći akcenat je stavljen na oblast samoposluživanja i brige o sebi).

Izleti i šetnje

Šetnje po planini su nam izuzetno prijale, zbog blage klime, čistog vazduha i netaknute prirode.

Manastir Tronoša 06.06.2018

Manastir se nalazi u mestu Korenita, blizu Tršića, kod Loznice. Deca su upoznata sa istorijom manastira, objašnjeno im je kako je prvo to bio muški manastir i kako je vremenom postao pravoslavni ženski manastir. Pretpostavlja se da je podignut u XIII veku i da je za vreme Turaka srušen, ali kasnije i obnovljen, kao i da je važna istorijska ličnost koja je tu započela obrazovanje bio Vuk Karadžić. Učenici koji su želeli imali su priliku da upale sveće, kao i da vide i dodirnu ogromnu sveću napravljenu od prirodnog pčelinjeg voska. Nakon posete manastiru osvežili smo se na česmi koju su prema legendi sagradili Jug Bogdan i Devet Jugovića. Krenuli smo ka Tršiću.

Tršić 06.06.2018

Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika. Uživali smo u ovom muzeju na otvorenom. Prvo smo posetili Vukovu spomen kuću, gde su nam kustosi pokazali posuđe iz koga je jela porodica Karadžić, kao i gusle koje smo držali u rukama. Svi smo seli i na krevet da vidimo kakav je zaista dušek slamarica. Videli smo kačar, čardak i ambar u sklopu imanja kuće. Nakon toga smo se igrali na poljani i prelazili mostiće preko rečice Žeravije. Pevali smo pemu o azbuci, jeli sladoled ali i videli još nekoliko objekata narodnog graditeljstva kao što su ambari, vodenice, čardaci, crkvu. Tu smo imali i organizovani ručak. Nakon izleta, inspirisana Vukom Karadžićem, deca su se na razne načine dovijala da naprave veeeelike brkove, poput onih koje je imao Vuk.

Banja Koviljača 07.06.2018

Kažu da je ova banja jedna od najlepših i najlekovitijih u zapadnoj Srbiji. Prošetali smo banjskim parkom u čijem se samom centru nalazi velika fontana. Ispred nje smo napravili i nekoliko prelepih fotografija. Zatim smo se kroz ceo park provozali vozićem, kako bismo ga celog obišli. Park se prostire na površini od 40 hektara i to je drugi po veličini park u Srbiji. Ima preko 80 vrsta drveća, prekrasnih cvetnih aranžmana i prostrane travnate površine. Nakon šetnje smo sedeli u kafiću i jeli sladoled i pili sokove.

Dodela diploma

Poslednje veče smo rezervisali za sumiranje utisaka i podelu diploma. Svako je osvojio prvo mesto u nekoj od katagorija u kojoj se posebno istakao. Neko je dobio diplomu za najduhovitijeg istraživača, neko za najboljeg druga, planinara, izviđača, gurmana, ljubitelja priroda, ljubitelja diskoteke…

Vreme je proletelo i petog dana bilo je vreme za povratak kući. Koliko god da nam je bilo lepo, zanimljivo i zabavno i bez obzira na to što smo svi uživali u svakom pogledu, deca su bila srećna zbog povratka kući.

Bilo je ovo ogromno iskustvo i za naša četiri defektologa koja su vodila decu na rekreativnu nastavu. Među koleginicama je vladao jedan timski i profesionalni duh. Vladalo je međusobno poštovanje. Deca su to osetila. Svi jedva čekaju ponovo.

Остави коментар

20 + 4 =