Дан борбе против вршњачког насиља

Годинама уназад последња среда у месецу фебруару резервисана је за обележавање дана борбе против вршњачког насиља, популарно назван: „Дан ружичастих мајица“. Ове године смо са ученицима другог и трећег разреда осликавали поруке мира, толеранције, љубави, пријатељства и сарадње симболично на ружичастим балонима. Кроз игру смо се трудили да деци приближимо ове појмове, а упоредо смо разговарали о правилима лепог понашања.

Дан ружичастих мајица је почео да се обележава давне 2007. године. Тада је група активиста, у једној канадској провинцији, покренула иницијативу, након што је канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео брутално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома. Активисти су купили 50 розe мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице. Тако су мајице постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Овом приликом подсећамо на постојање Националне платформе „Чувам те“ која на једном месту интегрише све потребне аспекте превенције и алате за сузбијање насиља које укључује децу. 

Тема овог месеца на платформи је: „вештине изградње односа са другима које укључује активно слушање, емпатију, комуникацију и сарадњу.“

Остави коментар

13 − six =