Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja

Najradosniji hrišćanski praznik

Najveći i najradosniji hrišćanski praznik je Vaskrs. Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja.

Jaje koje kokoška svojom toplotom i ljubavlju zagreva, u sebi krije pilence koje razbija ljusku i započinje novi život.

Simbolično, uz radost, ljubav i pevanje vaskršnjih pesmica, roditelji sa svojom decom farbaju i šaraju jaja!

Farbanje jaja

Farbanje jaja je prilika za porodično druženje, stvaranje lepih uspomena, koje će deca sa radošću pamtiti.

Evo jedne ideje kako da sa decom ofarbate jaja, koja će ispasti lepo, a pripremaćete ih bez mnogo napora.Dete će ofarbati jaje skoro u potpunosti samostalno, a šare će ispasti originalno.

Potreban matrijal:

  • jaja
  • lukovina
  • svetlije voštane boje (bela,žuta ,narandžasta,roza..)
  • selotejp
  • makaze

Pre farbanja, otpevajte sa nama jednu od najpoznatijih vaskršnjih pesmica „Ljudi likujte“ (pogledajte naš video snimak). Farbanje jaja uvek najbolje ispadne uz pesmu i osmeh

Postupak farbanja jaja:

Dete može da nacrta na jajetu bilo koju šaru, geometrijski oblik, srce ili linijice, što više to bolje. Možete ove šarice, naknadno malo jače iscrtati, ako procenite da dete nije dovoljno pritislo voštanu bojicu.

Na drugo jaje možete na više mesta nalepiti nekoliko isečenih delova selotejpa, ili možete napraviti oblik krstića, kvadrata ili više kružnih linija oko jajeta. Takođe možete kombinovati tehniku sa selotejpom i voštanim bojama.

Uvek ispadne divno

Ono što je lepo i važno, to je da koliko god vešto ili nevešto iscrtate i izlepite jaje, ono će nakon kuvanja u lukovini izgledati očaravajuće. Dete će moći samostalno ili sa lakoćom uz vašu pomoć, išarati i ofarbati jaje.

Nakon ovako pripremljenih jaja, stavite ih u šerpu, sa lukovinom (što više lukovine biće izraženije šare na jajima). Kuvajte ih na srednjoj temperaturi, dok ne dobiju lepu tamniju boju lukovine.

Sada preostaje da se kucate, pevate i provedete porodično vaskršnje praznike.

Hristos voskrese
Остави коментар

four × three =