Лепеза осећања – о чему нам говори израз лица

У среду, 12.октобра 2022. у нашој школи одржана је радионица у организацији наставника Александре Стојиљковић, Катарине Симић, Александре Немеди и Иве Билаловић

Тема радионице: Лепеза осећања – о чему нам говори израз лица

Како се 03.10.2022. се у свету обележавао Међународни дан деце, заједно са својим одељенским старешинама и наставницама грађанског васпитања ученици одељења VI2 и VIII2 су одлучили да споје лепо и корисно. Утврдили смо знања о емоцијама и правили смо занимљиве радове које су имале за циљ да пошаљу поруку о томе колико су емоције важне за свако дете на овоме свету.

Свако дете има право да осећа и изрази своја осећања, као и да воли и буде вољено. Држање емоција у себи, њихово потискивање, спречавање детета да их изрази и усмери ка другима може изазвати фрустрираност, осећај мање вредности, развити негативну слику о себи и другима, подстаћи хостилност и агресију и друге негативне промене.

Зато је врло важно да се дечија осећања препознају, уваже и охрабри њихова експресија још у раном периоду детињства. Одрасли дају пример деци својим начином опхођења према другима, ношењем са властитим емоцијама и конфликтним ситуацијама. Зато је важно помоћи детету да препозна властите и емоције других, правилно их каналише и усмерава, изражава их на социјално и културолошки

Прихватљив начин, „овладава њима“ ублажавајући осећај фрустрације, туге, љутње услед неуспеха или осујећења жеље. На крају, емоције су и наши главни покретачи у животу, без њих би живот био монотон, сив, досадан и зато трудимо се да нам сваки дан буде испуњен задовољством, љубављу, срећом и никада нам неће бити досадно!

Остави коментар

11 − ten =