ОШ ``Нови Београд``
(011) 30-17-491

Посета Основној школи „Нови Београд“ у оквиру Еразмус+ пројекта

У периоду од 24. до 27. априла, а у оквиру Ерасмус+ пројекта, ОШ „Нови Београд“ су посетили гости из две школе из Турске, из Измира. Пројекат који су чланови Еразмус+ тима из Турских школа креирали обухватао је дигиталне алате и компетенције, као и еколошке активности који се користе у савременој настави. Циљ посете је био да се гости упознају са образовним системом у Србији и начинима на које дигитализација и екологија узима учешће у свакодневном школском раду.

У нашој школи гости су боравили два дана, где су се упознали са начинима коришћења дигиталних алата и опреме, кроз боравак на индивидуалним часовима алтернативне и аугментативне комуникације, реедукације психомоторике и посете логопедима.

У просторији за индивидуалне тренинге из области алтернативне и аугментативне комуникације уз примену асистивне технологије упознали су се са комуникатором, који је том приликом био посебно прилагођен посети, подешен на турски језик.

Приказан је и начин рада бесконтактне контроле рачунара (контрола померањем очију), као и пратећа опрема. Поред опреме, гости су се упознали и са радом апликације Planboard, за дигитално планирање наставе и са апликацијом Trello, која се користи за организационе листе.

У кабинету за реедукацију психомоторике, гостима је приказан начин рада са ВР технологијом, Beamz-ом и различитим софтверима, са посебним акцентом на ABC maestro, као и едукативним апликацијама које се користе приликом рада са децом.

Логопеди су гостима приказали на који начин функционише КСАФА-М апарат. Упознати су са опремљеношћу и прилагођеношћу унутрашњости учионица као и корићењем дигиталне опреме приликом свакодневног рада са децом.

По завршеним активностима у дигиталној сфери, гости су имали прилику да учествују у еколошкој радионици са децом из продуженог боравка, где су заједно правили еко-постер српско- турског пријатељства, са освртом на најзначајније карактеристике ове две земље.

Наредна два дана, а у духу дугодгодишње сарадње и приказивања што богатијег и свеобухватнијег школског система у нашој земљи, гостима смо приказали и ОШ „Младост“ са Новог Београда и ОШ „Лазар Саватић“ из Земуна.

У ОШ „Младост“ гости су имали прилику да виде богат дигитално-технички опус који школа поседује, да учествују у активностима састављања и коришћења мРобота, интерактивним квизовима, коришћењем интернет сервиса Nearpod III и квиза на IQ табли уз примену Microbit-а. Поред свих активности, гости су разгледали унутрашњост школе, учествовали на часовима физичког васпитања а посету је употпунила и фолклорна тачка коју су спремили чланови фолклорног друштва.

Приликом посете ОШ „Лазар Саватић“, гости су се упознали са обогаћеним једносменским радом, као начином организације наставе. Након обиласка учионица школе и учествовања у интерактивном квизу, приказан је школски клуб и велики амфитеатар у којем су погледали презентацију о школи и Земуну. Гости су посетили и зелену еколошку учионицу на крову школе која је у припреми. Посебно одушевљење исказали су ка организацији и раду ученичке задруге и имали прилику да купе производе који се тамо праве, у школској продавници.

Општи утисак посете је био веома позитиван. Гости су имали прилике да се упознају са свим аспектима образовног система у Србији и да стекну увид како функционише настава у три различите школе, које својом дугогодишњом праксом  представљају позитиван пример начина организације рада.

Поред формалних аспеката посете, нашим гостима смо били добри домаћини у обиласку Београда. Посетили смо различите делове града и упознали их са знаменитостима истих. Разговарали смо о томе како изгледа свакодневни живот у Турској и Србији, са којим се изазовима суочавамо, шта је оно што нас покреће и једни другима представили наше културе.

У наредном периоду очекујемо учешће на партнерском пројекту у оквиру Еразмус+ сарадње.

Радујемо се новим успесима и захваљујемо нашим пријатељима из Измира на посети, а колегама из ОШ „Младост“ и ОШ „Лазар Саватић“ на дивној сарадњи.  

Остави коментар

seventeen + 15 =