Radionicama obeležen Svetski dan hrane

Svetski dan hrane obeležen je 16. oktobra pod sloganom „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi“. I mi smo u našoj školi na adekvatan način obeležili ovaj dan.

Pro chef donacija

Naš dugogodišnji prijatelji, Pro chef, donirali su nam raznovrsno voće i povrće uz pomoć kojih smo održali radionice o zdravoj ishrani.

Tri radionice

Organzovane su tri radionice o zdravoj ishrani tokom koje je učenicima na zanimljiv način prezentovana i približena priča o važnosti zdrave i izbalansirane ishrane u svakodnevnom životu.

„Smuti“ radionica

Na prvoj radionici učenici su pravili „smuti“ napitke od različitog voća i povrća, prepune vitamina i drugih hranljivih sastojaka. Poslužili su sve učenike i zaposlene u školi koji su uživali u predivnim ukusima. Aranžirali su voće i tako nas uveli u drugu radionicu

Voće je lepo aranžirano i pripremljeno za radionicu koja je održana u prostorijama boravka a čiji su voditelji bili defektolozi Bojana Delibašić i Marko Lukić.

Piramida ishrane

Učenicima je na zanimljiv način prezentovana i približena priča o važnosti zdrave i izbalansirane ishrane u svakodnevnom životu i njen dugoročni pozitivan uticaj na psihofizički status pojedinca.

Praktičan rad

Učenici su kroz praktičan rad i interesantne aktivnosti imali priliku da se upoznaju sa piramidom ishrane, namirnicama koje bi trebalo da budu prisutne u svakodnevnoj ishrani i njenom uticaju na zdravlje.

Vodeći računa o specifičnostima saznajnih procesa i načinu učenja naših učenika ova tema je obrađena na više nivoa.

Angažovali smo vizuelne, auditivne, čulne i motoričke sposobnosti u cilju približavanja i kvalitetnijeg upoznavanja učenika sa ovom važnom temom.

Seckali, lepili a na kraju degustirali

Tokom realizacije radionice učenici su aktivno slušali i učestvovali u razgovoru o zdravim namirnicama. Razgovarali smo o zdravoj ishrani i delili svoja iskustva o istoj. Seckali smo i lepili slike zdravih i nezdravih namirnica prema utvrđenom kriterijumu. Posmatrali i komentarisali slike piramide ishrane i učestvovali u nizu aktivnosti koje su za cilj imale diskriminaciju zdravog od nezdravog u domenu svakodnevne ishrane.

Tokom rada pored učenika su se nalazile tacne sa voćem i povrćem o kojem smo razgovarali u cilju trajnijeg i efikasnijeg upamćivanja važnih informacija.

Svet kroz voće

Treća radionica „Svet kroz voće“ okupila je učenike starijih razreda. Radionicu je vodila oligofrenolog, Alma Anđelković.

Učenici su otkrivali oblik, izgled i boju ilustracija voća Amerike, Afrike, Azije i Australije.

Sve radionice su završene posluživanjem učenika zdravim namirnicama – svežim voćem.

Остави коментар

12 − one =