Светски дан особа са аутизмом

2. април – Светски дан особа са аутизмом

Други април је Светски дан особа са аутизмом а изгласала ге је 2007. године Генерална скупштина Уједињених нација.

Учесталост појаве аутизма већа је код дечака и јавља у свим срединама без обзира на верску, националну или расну припадност.

Предрасуде и аутизам

Тачан узрок настанка аутизма се не зна са сигурношћу. Верује се да настаје као последица различитих фактора који утичу на развој, структуру и функционисање мозга. Испољава се кроз проблеме у мишљењу, говору и размевању социјалних ситуација.

Раном дијагностиком и благовременим и континуираним дефектолошким третманом може се побољшати „животно функционисање“ особа са аутизмом.

Од важности су стручни третман, терапије и спремност околине за напретком. У креирању индивидуалног програма треба да учествовују и особе са аутизмом, и родитељи, и остали чланови породице, и стручњаци..

Подсетимо се – Наступ нашег ђака

Nastup našeg đaka

Подсетимо се како је било на данашњи дан пре 2 године – Обележавајући Светски дан свесности о аутизму, у Дечјем културном центру наступао је ученик наше школе Вук Продановић. Представио се нумером „Somebody that I just to know„, коју је изводио на клавиру уз пратњу професора музичке културе. Ову манифестацији организовало је Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом,

Плава боја у знаку аутизма

Плава боја је боја аутизма и зато ће вечерас плавом бојом, у знак подршке особама са аутизмом, бити осветљена купола Скупштине Србије, Мост на Ади, Палата Албанија и фонтана на Славији.

Остави коментар

nineteen − 3 =