Svetski dan osoba sa autizmom

2. april – Svetski dan osoba sa autizmom

Drugi april je Svetski dan osoba sa autizmom a izglasala ge je 2007. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Učestalost pojave autizma veća je kod dečaka i javlja u svim sredinama bez obzira na versku, nacionalnu ili rasnu pripadnost.

Predrasude i autizam

Tačan uzrok nastanka autizma se ne zna sa sigurnošću. Veruje se da nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj, strukturu i funkcionisanje mozga. Ispoljava se kroz probleme u mišljenju, govoru i razmevanju socijalnih situacija.

Ranom dijagnostikom i blagovremenim i kontinuiranim defektološkim tretmanom može se poboljšati „životno funkcionisanje“ osoba sa autizmom.

Od važnosti su stručni tretman, terapije i spremnost okoline za napretkom. U kreiranju individualnog programa treba da učestvovuju i osobe sa autizmom, i roditelji, i ostali članovi porodice, i stručnjaci..

Nastup našeg đakaNastup našeg đaka

Obeležavajući Svetski dan svesnosti o autizmu, u Dečjem kulturnom centru nastupao je učenik naše škole Vuk Prodanović. Predstavio se numerom „Somebody that I just to know“, koju je izvodio na klaviru uz pratnju profesora muzičke kulture. Ovu manifestaciji organizovalo je Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom,

Plava boja u znaku autizma

Plava boja je boja autizma i zato će večeras plavom bojom, u znak podrške osobama sa autizmom, biti osvetljena kupola Skupštine Srbije, Most na Adi, Palata Albanija i fontana na Slaviji.

Ostavi komentar

5 × 1 =