Pranje ruku-igrom do veštine

Igrajte se sa decom

Pranje ruku kao igra. Od najranijeg uzrasta prioritetni oblik komunikacije deteta sa najbližom sredinom je interakcija na nivou igre. U početku obično inicirana od strane najbližih članova porodice. Kasnije, vremenom i usvajanjem igara sa pravilima osnovna aktivnost deteta. Koliko je maštovita i svrsishodna zavisi od mnogo faktora i u tom smislu predmet je mnogih naučnih studija. Ipak, cilj ovog članka nije da od miša napravimo slona, već na jednostavan način predstavi svakodnevne aktivnosti koje mogu biti igra, a da to zapravo nisu.

Pranje ruku

Pranje ruku: voda, sapun, četkica, peškir. Sve što je potrebno pored malo strpljenja i kasnijeg brisanja okolnog prostora.

Voda je višestruko korisno jedinjenje, bez nje nema života. Voda, čini čuda u rehabilitaciji svih vrsta telesnih invaliditeta bez obzira na njihov uzrok. Takođe je dokazano njeno pozitivno dejstvo na osobe iz autističnog spektra. Voda nas opušta, angažuje više čula na više nivoa, leči. bla, bla, truć. Poznate činjenice koje nam, pa gotovo ničemu u životu ne služe i koje ni jedno dete ne usvoji dok ga na to ne primora obrazovni sistem.

Pranje ruku naspram suvoparnih činjenica je neophodna veština, u širem smislu, direktno odgovorna za preživljavanje, posebno u današnjim sredinskim uslovima.

Zato kratko uputstvo kako da naše mališane učinimo spremnijim za život, kroz usvajanje ove bitne veštine, dok se istovremeno igramo u prostoru koji je po mogućnosti sa dobrom hidro izolacijom.

Pustite dete da se pokvasi

Pokažite detetu da volite da perete ruke jer će onda i ono to rado činiti. Učestvujte, korigujte. Prskanje vodom nije zabranjeno, naprotiv. Pljuskanje i zvuci koje voda proizvodi najzabavniji su za dete, zato budite spremni i vi da se pokvasite. Trljanje dlanova, rotiranje šaka jedne oko druge, uplitanje prstiju, raznolikost pokreta višestruko su dobri, posebno za razvoj motorike, koordinacije, a istovremeno i usvajanje praktične veštine u sklopu opštih higijenskih navika.

Pribor u ruke i pravac kupatilo, tamo počinje možda ne prvi ali jedan od najbitnijih časova vašeg deteta čitavih šest, ili više godina pre polaska u školu. Mislite o tome šta sve možete da učinite za svoje dete pre no što ga odvedete kod stručnjaka. Meni lično nije poznato da je za pranje ruku potreban fakultet. Zato, roditelji, braćo, sestre, tetke, stričevi, bejbi siterke i svi ostali, umesto buci, buci, rukave zasuci pravac kupatilo sa vašom „igračkom za strine i tete“ i neka bude bući, bući, buć.

Vidimo se kada se osušite…

Autor:
©  
Vasilije Baloš

Остави коментар

fourteen + 3 =